Friday, January 3, 2014

Bandung




Assalamualaikum...
Seperti yang aku janjikan nak hupdate lagi vacation aku untuk bulan Disember ni. Tapi lewat yang amat sangat disebabkan kekangan masa..again...
Entry aku kali ni nak story morry pun citer tak bape nak hado...yela mostly uols semua tau pe kekdahnya ke Bandung ye dok kalau bukan untuk shopping!

Yes atas tujuan tu jugak laa yang membawa kaki aku sekeluarga kesana. heheh!

Pic sebaik sahaja keluar dari airport Bandung yang tersangatlah sesak lagi menyesakkan. Sempat snap pic sementara menunggu pak supir ngambil mobilnya...cuaca emangnya sedap kaki berjalan untuk shopping di Bandung ni ^_^


FACTORY OUTLET

Sebaik je naik van.kami dibawa terus oleh pak supir untuk menyoping di factory outlet yang pertama. As usual Factory outlet la yang tersangat femes di bandung ni...kenapa harus factory outlet??? kenapa harus murah??? macamana boleh jadi murah?? padahal ori tapi murah? 
ramai yang menjadi tanda tanya.. [-_-"]??? hehehe 

cenggini ler citernye macamana jadi murah and ori pulak tuh.ok ni aku story randomly sahaja apa yang basic about Bandung.its not my real experience when i was there lately.

Factory outlet ini ialah outlet atau boutique yang menjual baju2 branded & tak branded. Dorang panggil 'sisa eksport' or barang reject kat sini. Kalau uols lucky, uols dapat la beli baju Burberry dengan harga pasar. Sisa eksport ni barang ori tapi kena reject before dieksport, so dorang tolak dekat Factory Outlet and jual dengan harga murah. but u still must be careful...why? why? coz kadang-kadang dorang ni akan campur je dengan yang tiruan punya. so uols haruslah kenal yang mana intan and yang mana permata.
cewwwWaahhh retis! ^_^

Factory outlet ni macam rumah banglo sebuah-sebuah yang kemudiannya dibuat boutique. Aku syorkan uols pegi FO dekat Jalan Dago..pastu Lagi satu FO dekat Jalan Riau, contohnya macam Sahara, Secret, Branded Club, Cascade, Heritage, etc...Then, uols boleh juga singgah di Rumah Mode yang terletak di Jalan Setiabudi.

Baju kat Factory Outlet ni ada class la. Quality pon baik. Harga pon kadang-kadang 'baik'. so don't judge the book by its cover...ok!
yela almaklum orang tau nama indon je mencemik..pe kerlas kan setakat indon...shopping la kat london ke...paris ke....us ke...haaa aku tau dah ada pemikir pemikir cetek yang mikir cenggini.kihkihkih..

ok kat indon barang branded kalau uols pandai cari,memilih and nilai uols bole dapat dengan harga murah standard dengan barang yang dibeli kat europe yang dibangga bangga kan sangat tuu...coz kat sini kos kilang and tenaga kerja kat sini murah...plus disebabkan barang yang dah ditolak pula...maka jadilah makin murah!

so siapa yang bijak disini? berbelanja lebih atau berbelanja kurang and you will still be able goods with the same quality huhh? [^_-]

 Jadi conclusion nya orang lelaki tak perlu risau...boleh la shopping shirt, tshirt, jeans, kasut, and tak ketinggalan barang kulit. Untuk gugurl pulak, uols boleh shopping baby-T, blouses and macam-macam lagi.  brand yang common ialah Armani Exchange, Guess, Zara, CK & MNG,Burberry. Plus Baju budak-budak yang branded pon banyak. Baru lah rasa berbaloi harga kalau nak membeli baju budak berjenama kan! almaklum budak cepat membesar...pakai 2 3x je dah tak muat...




Shopping...shopping gak..tapi perut perlu diisi...as usual kalau datang indon je mesti masakan Padang...

Lepas dinner...sampai tempat penginapan pun dah malam...so aku tunjuk kawasan dalam villa dulu yer..
untuk pengetahuan uols..shuq stay di sebuah villa dengan family kat Bandung ni..its more comfirt.coz bole lepak sesama....different sangat kalau stay di hotel yang more formal...ni kalau duduk villa boleh la feeling feeling macam berada di rumah sendiri..heheh!



Untuk information uols...villa ni mempunyai 2 tingkat gitu...ditingkat atas ni juga mempunyai 3 bilik dan di tingkat bawah 2 bilik.
kalau picture yang diatas ni ialah bilik aku dengan along aku di tingkat atas..yang mempunyai 2 single bed.manakala satu bilik mempunyai queen bed dan satu bilik lagi ialah king bed.


Queen bed

King bed

Ruang makan

Haa...gambar dibawah ini adalah view dari sudut villa yang aku menginap di Bandung


                                                         Villa Kayu









Kalau uols nak tahu aku rasa tak terkira kot veranda di villa ni...tiap sudut pun ada veranda and disediakan tempat duduk untuk beristirehat...memang syiok dengan cuaca yang cenggini duduk di veranda sambil menikmati hot chocolate. 
ahhh Nyaman...


Maaf lah kalau kebanyakkan gambar-gambar aku kali ni agak blur...coz ditangkap oleh orang yang tidak pro.sorry too say sys! hikhik!






Aku ada juga tanya pada pak supir...rumah kat sini semua fuhhh besar-besar aku cakap..tapi jarang nampak penghuni rumah-rumah tersebut keluar.mengapa ya pak?? [-_-"]

mean kalau kat malaysia boleh dikatakan ni adalah kawasan elit kalau rumah or villa area tempat aku menginap ni.coz villa yang aku stay ni je dah ada 2 orang tukang kebun.Dimana siap dibina setiap tukang kebun satu rumah kecil untuk mereka di belakang villa ni...orang gaji yang aku tahu ada 2 orang....tak kisah lah berapa pun.
janji makanan apabila tiba dan masanya sudah sedia terhidang di meja...tidak ketinggalan villa yang aku stay ni siap ada guard lagik and dilengkapi dengan taman persendirian yang superb besar!
tetiba aku rasa fe feeling jutawan lak..whahhaah ;p

(tetibe aku mula la teringat cerita sinetron yang banyak dimainkan di stesen television malaysia..memang wujud kekayaan begini di indonesia.ihik!)

then menurut pak supir aku ni..kawasan ni sememangnya kawasan elit..dan kebanyakkan di bandung memang rumah besar-besar belaka..tapi kebanyakkan tidak berpenghuni kerana kebanyakkan pemilik rumah tersebut bermustautin di jakarta. mereka hanya datang ke bandung apabila ingin beristirehat sahaja..
fuhhh sayang babe rumah besar-besar pastuh tinggal. tak ke rugi tuu...ish ishh ishh...


kemudian aku tanya lagi pada pak supir, berapa costing kalau nak beli villa atau rumah mewah disini. menurutnya RM 300,000.00 ringgit malaysia ok....ringgit malaysia..superb murah! aku rasa kalau 300 ribu kat malaysia juz dapat rumah yang sekangkang kera je kot...tapi kalau di bandung ni siap ada taman private lagi dalam kawasan villa.

alangkah best kalau rumah di bandung ni macam rumah di cambodia yang aku pergi. Rumah atas air dimana rumahnya boleh bertukar arah atau tempat mengikut sesuka hati mereka.

kalau la camtu bole ler aku minta pak aku beli kan aku rumah dibandung justeru alih and letakkan rumah tersebut di KL ni haaa.....kan sonang!! tapayah susah-susah pikiq dah rumah mahal.hihihihi


Haaa Pictures atas ni la yang aku cakap taman persendirian yang berada di dalam villa aku...taman ni terletak di bahagian belakang villa and siap punyai anak sungai lagi youuu


Bekebun ya pak...

Atok dan cucunya ^_^



TANGKUBAN PERAHU


Gunung Tangkuban Parahu atau Gunung Tangkuban Perahu adalah salah satu gunung yang terletak di Wilayah Jawa BaratIndonesia. Sekitar 20 km ke arah utara Kota Bandung, dengan rimbun pohon pinus dan hamparan kebun teh di sekitarnya, Gunung Tangkuban Parahu mempunyai ketinggian setinggi 2.084 meter. Bentuk gunung ini adalah Stratovulcano dengan pusat erupsi yang berpindah dari timur ke barat. 

Jenis batuan yang dikeluarkan melalui letusan kebanyakan adalah lava dan sulfur, mineral yang dikeluarkan adalah sulfur belerang, mineral yang dikeluarkan saat gunung tidak aktif adalah wap belerang. Daerah Gunung Tangkuban Perahu dikendalikan oleh Jabatan Perhutanan. Suhu rata-rata hariannya adalah 17 oC pada siang hari dan 2 oC pada malam hari.

ini menurut wikipedia..tapi meh aku terjemah balik...huhuhu

Tangkuban Perahu ialah bermaksud Perahu Terbalik dalam bahasa Sunda, iaitu bahasa tempatan di Bandung. Daripada jauh gunung ini kelihatan macam perahu yang terbalik. uols boleh nampak macam bahagian bawah perahu yang terbalik.


Legenda di sebalik gunung ini ialah kisah "Dayang Sumbi" yang cantik dan anaknya Sangkuriang. Semasa kecil Sangkuriang telah terbunuh bapanya dan sebab marah sangat si Dayang Sumbi ini terpaksa memulaukan anaknya sendiri. Akibat sedih sangat kehilangan suami dan anak si Dayang Sumbi pun melarikan diri namun dia kekal jelita dalam terseksa kerana ada ilmu mistik.

Selepas bertahun-tahun melarikan diri dia merancang untuk pulang ke tempat asalnya. Pada masa itu Sangkuriang yang sudah dewasa terjumpa ibunya dan jatuh cinta pula. Mereka memang tak cam la sebab dah lama sangat tak jumpa. Tapi sedang mereka bercinta si Dayang Sumbi perasan yang Sangkuriang mempunyai tanda lahir sebiji macam anak dia. Bila dah pasti mereka anak beranak, maka nak tak nak terpaksalah dia memutuskan hubungan dengan anaknya. Manakan ibu berkahwin dengan anak kan.

Tapi Dayang Sumbi tak nak kecewakan anaknya dengan berterus terang, maka dia terpaksa menjalankan satu muslihat demi mengagalkan rancangan Sangkuriang untuk berkahwin dengannya. Dayang Sumbi meminta Sangkuriang untuk

(1) membina sebuah empangan di Sungai Citarum dan 
(2) membuat sebuah bot besar untuk merentasi sungai itu sebelum matahari terbit jika mahu berkahwin dengannya.


Demi cintanya si Sangkuriang bertafakur dan memanggil jin hijaunya @ buta hejo untuk menjalankan kerja-kerja pembinaan projek mega tersebut. Bagi memastikan muslihatnya berjalan lancar Dayang Sumbi meninjau lokasi pembinaan dan terperanjatlah sebab dah 90% siap. Maka dia terus menyuruh pekerjanya merentang kain sutera merah melitupi langit di bahagian Timur bandar itu bagi menyerupai kemerahan fajar nak menyinsing.

Helah Dayang Sumbi menjadi apabila Sangkuriang yang melihat langit merah itu percaya bahawa matahari nak terbit. Dalam amarahnya dia menendang sekuat-kuatnya empangan itu dan botnya yang hampir siap lagi. Terpelangkuplah bot itu dan jadilah Tangkuban Perahu."



kalau uols datang sini dinasihatkan mengambil langkah berjaga-jaga dengan memakai mask mulut dan hidung ya...coz masa aku pergi kebetulan tangkuban perahu ni sedang aktif lalu mengeluarkan bau atau wap sulfur yang tidak menyenangkan.


Mekasih pada abang dari Kajang yang tolong kami mengambil gambar satu family ni ya....hihihi


Sempat lagik selfie sengsorang huhuhu



Disini juga disediakan dengan pelbagai kemudahan untuk pengunjung seperti uols tengok gambar dibawah.

Nampak tak disitu...actually uols boleh membeli belah di tangkuban perahu ni sampai ke hujung nun jauh disana dengan menurun bukit...kalau masa nak pergi shopping di sini turun bukit boleh la...tapi bila nak pulang ke parking nauzubillah jauhnya...hahahaha :p
tapi untung kami dah tahu and tidak lah turun or bejalan jauh...hehehe ambil iktibar dari pengalaman lepas ^_^




Semua perhiasan yang atas ini diperbuat daripada pokok batik katanya.



Yang dalam botol pictures diatas ni aku rasa la mungkin belerang..untuk apa kegunaan dan sejauh mana keberkesanan tu aku tak tahu...tak dan nak tanya coz nak cepat masuk kereta dek kerana tak tahan bau sulfur yang menusuk dihidung


Di kawasan tanah tinggi dengan cuaca yang sejuk memang enak jika dapat makan makanan yang keluar terus dari kuali...ok yang uols tengok pictures diatas ni ialah tauhu goreng..masa aku beli ni sememangnya baru keluar dari kuali....rasanya?? Ya ampun...sangat sedap ok!!! luar crispy tapi dalam tersangatlah lembut tauhu nye..kemudian dimakan bersama sos.

Pictures bawah ni pula ialah cucur udang superb best!!! arggggg dan dan masa tengah menulis ni terliur aku! sangat rangup!






Bayaran masuk Tangkuban Perahu ni ialah 50,000 rp = RM 18...

Macam mahal je kan...macam mahal je kan...huuuu

STRAWBERRY FARM


Haa dalam on the way turun dari Tangkuban perahu..kami sempat singgah di Strawberry farm...yang menariknya kat sini, adalah uols boleh memetik sendiri strawberry uols dengan harga yang tersangat la murah jika dibandingkan memetik ditempat kita sendiri..oleh sebab harganya yang murah, jadi family aku tidak melepaskan peluang untuk rasai experience ni...

if uols tengok harga seperti dalam banner bawah ni tiket masuk sahaja dalam 10,000rp mean bersamaan lebih kurang RM 2.70-RM3.00 duit malaysia.


kalau hendak memetik sendiri strawberry untuk dibawa pulang sebagai oleh-oleh pula ialah 60,000rp
per kg...so bila di convert dalam ringgit malaysia around RM 16- RM17 per kg...So cheap kan!!! puas hati waa cakap lu!



Ha before uols masuk uols akan dibekalkan dengan sebuah bakul comel dan 3 4 gunting..jika pada mulanya tidak berminat untuk memetik pun akan dibekalkan juga andaikata iman uols goyah tak menahan nengok strawberry tu geram lantas uols boleh memetiknya dengan menggunakan peralatan yang dibekalkan sebelum uols masuk tadi. hehehe pandai betul tokey ni cari pengunjung dengan cara ni.



Let's go bebeh! jum layan picture dibawah dulu ^_^



Atas ni kalau uols perasan ada strawberry yang twin..hihihi



Selain strawberry..terdapat juga sayur-sayuran seperti salad


Strawberry kembo tiga lagi uolsss


masa ni mam aku kemaen geram nengok strawberry nih


Acah acah ayu plak kau shuq...haihh


Setelah uols berpenat lelah dalam strawberry farm ni...uols akan dihidangkan dengan jus strawberry yang tersangat la fresh ok!!! hao lio waaa cakap lu...sangat fresh dan sedap! lagi-lagi air percuma kan...ber double double kesedapannya...kahkahakhaka :p


Sambil berjalan...tanpa melupakan kewajipan kepada yang esa..di Strawberry farm ni juga menyediakan kemudahan bagi umat islam untuk menunaikan solat

Moh ler kite pulang boh...

Tepi jalan raya pun relax je niaga haiwan..kucing and arnad yang seshumil


Bila dah lama-lama nulis entry Bandung ni baru aku perasan..ehhh mana pictures acah-acah shopping aku eyh?? rupanya baru perasan...yang time shopping memang aku tak dan nak tangkap gambo...so yang mana ada jela eyhh uols...hikhik sorrrryyyyyy [-_-"]

PASAR BARU

pasar baru ni merupakan tempat wajib bagi setiap pengunjung yang datang ke bandung...awat lagu tuh?? awat kata tempat wajib lak? 
ok. di pasar baru ni terkenal dengan kain ela, baju kebaya, telekung dan kuih muih traditional bandung and so on...
uols akan teruja and tekezut dengan harga yang dijual kat sini....selain tu juga tawar menawar dibenarkan...so kalau uols pandai tawar menawar...uols akan dapat beli dengan harga bombastik!

BEWARE !! kalau uols datang pada hari sabtu ahad sememangnya pasar baru ni penuh dengan lautan manusia.so jaga-jaga dengan handbag or whatever bag yang uols carry dimana dalamnya menyimpan duit.
coz dimana-mana pun ada penyeluk saku.
so sebelum apa-apa terjadi perlu lah beringat and berhati-hati.
lagi selamat kalau uols bawa bag silang ke depan supaya mudah melihat dalam pandangan uols berbanding bagpack bagi pengunjung bagpacker..

One more thing apabila disana jangan terkejut kalau ada org datang jual keychain, beg, kerumun uols ramai-ramai
 dan takkan berputus asa suruh anda beli benda tu. Mereka punya marketing system yang bagus. ;) 
 Kalau taknak beli ckp elok elok, jangan naikkan suara ke apa. Let's not being too rude coz Malaysian we are polite rite? :)

hanya 2 pictures yang sempat ditangkap masa aku di pasar baru.kalau uols nak more info or tengok gambo pasar baru ni sila google by image yer...heheh sorry! :)







TOKO TIGA

Sorry to say..but  Yang Toko Tiga ni aku tak ada gambar sebab pernah pergi sekali je. Toko Tiga ni menjual Jeans Levi's original dengan harga yang berpatutan. Since Bandung pembuatnya dekat asia. Harga kalau compare dengan Malaysia aku rasa lebih kurang je sebab aku tak usya sangat harga Levi's dekat Malaysia so i had no idea. coz aku ni pakai gak jean tapi aku tak kisah sangat jenama apa pun janji cun simple and paling penting selesa aku pakai:) 
so kalau anda semua penggemar penggemar Jeans, yes, bolehlah pergi Toko Tiga tu...




FACTORY OUTLET

Hari ketiga di factory outlet
selfie sengsorang before gerak shopping


Mana pak supir ni haihhhh.sementara tunggu pak supir yang lambat aku sempat jalan sekitar villa..hehehe
upPss lambat ke?? padahal family aku yang excited siap awal.padahal dah betul dah pun janji dengan supir tu pukul8..ni belum pukul 8 pun kami sekeluarga dah siap.heheh!











                          











                              




                                      



hasil kutipan hari ketiga


BAKSO

Selepas berpenat lelah dari satu ke satu outlet...uols dah sampai ke negara indonesia..haruslah pekena makanan yang famous disini iaitu bakso...bakso yang famous kat sini menurut pak supir ialah disini...lihat gambar dibawah...sedap memang sedap dan harganya pun boleh tahan agak mahal and bihunnya pula sikit..bagi aku yang si pelahap ni memang tak cukup masa tu...almaklum tengah lapo...heheheh :p







Haa ni alamatnya restaurant bakso nuhh

On The Way Airport

















15 comments:

  1. sis..sy nk ke bandung..boleh tak sis share dgn sy psl bandung ? ni watsapp sy 0136448307..thanks sis :)

    ReplyDelete
  2. Salam Kenal

    Mohon Maap ikut Share di Blogger Tuan/Puan

    JOM CUTI2 BANDAR BANDUNG-JAKARTA

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )

    call me CONTACT US

    Demi memperlancar semua aktifitas kita di bidang ini dan demi menjaga silaturahmi dengan kami disini kami berikan Contact Person kepada semua pelanggan setia kami dan kepada semua pengunjung online di website kami ini. Untuk keperluan dan pelayanan serta informasi lebih yang ingin anda dapatkan. Anda dapat menghubungi Contact Person resmi kami

    Di bawah ini adalah contact person resmi kami.

    KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )



    Make your holiday become FUN, FRIENDLY, and EASY. Provide: Transport Service, Rent Car, City Tour Travel. So, just pick up your phone or send e-mail to contact us!
    bobby kyran trans CONTACT US

    SITUS RESMI KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    http://www.kyrantrans.com
    http;//www.sewakeretamurah.com
    OFFICE PHONE
    022 – 92475958
    HANDPHONE
    +6281 312 767 300
    +6281 573 307 300
    BLACKBERRY PIN
    73 DC 15 F1
    WHATS UP
    +6281 809 692 300
    OFFICE KYRAN TRANS ( SEWA KERETA MURAH )
    JL. NYENGSERET NO 81 ( BANDUNG WEST JAVA – INDONESIA )
    TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  3. Sis villa ni kt mna ye? Boleh emial details sal villa ni x? Skylove.syaza@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. adik boleh tahu maklumat lanjut melalui link dibawah ini
      http://www.kembaratravel.com/ atau tengok portal dengan nama kembara ilmu travel & tour

      Delete
  4. Salam sejahtera tuan/puan semohga semua senantiasa di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakata dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh sahaja PM atau WASAPP sahaja dekat number ni : +6289619522797 (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaek/5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

    Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap HAYUKKA BANDOENG (insha allah) jom jom gi bandung murah jer TERIMAKASIH :)

    ReplyDelete
  5. salam sis..
    menginap di villa mana yerr?

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Wr.Wb.Tuan / Puan
    Diekha tour menyediakan Khidmat Transport Di Bandung &
    Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra,jujur, dan peramah

    Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

    Kereta + Pemandu +Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam
    pakej)

    Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

    Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

    Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

    Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

    KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

    Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

    Isuzu Elf Long (16-19seat)270RM


    Mengenai untuk
    pengesahan tempahan
    kereta kita perlu maklumat
    penerbangan anda /
    nombor atau nama hotel di
    mana anda tinggal di
    Bandung. Kami tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan
    menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.

    Jika anda mempunyai
    sebarang soalan, jangan
    teragak-agak untuk
    menghubungi saya melalui
    e-mel atau sms panggilan.
    diekha38@gmail.com
    +6281 320 627 412
    CALL / hubungi / sms /
    whatsapp / konsultasi percuma
    FB.. pusing pusing bandoeng
    terimakasih

    ReplyDelete

  7. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete